ioga integral

El ioga integral (Purna ioga) beu de la tradició dels iogues que han sorgit en diferents llocs al llarg de la història, però al mateix temps es desplega en noves possibilitats ( una de les nostres principals referències és el Treball proposat per G.I.Gurdjieff, però en tenim d'altres).

Tot i que la paraula ioga i el que s'entén de forma clàssica és d'origen indi, nosaltres ens atrevim a obrir el seu significat a totes les propostes que tenen una aspiració comuna cap al despertar de l'esser humà, no tan sols els iogues clàssics. Per descomptat, amb criteris de seriositat, no de qualsevol manera, sense desvirtuar-ho; entenent el corrent de fons que unifica les diferents propostes. Considerem que les tècniques estan al servei del despertar dels nostres potencials, ens han d'ajudar, en cap cas esclavitzar.

 

   Intentem despertar, adonar-nos'en del nostre estat adormit. Participem de la idea que l'esser humà, en la seva condició actual està adormit en la seva mecanicitat, de la que és necessari i possible despertar.

 

   A través de pràctiques de sensibilització intentem crear una consciència estable de nosaltres mateixos (Observador) que ens permeti veure tot allò que ens allunya de l'essència que som.

 

   Fer més activa aquesta essència, facilitant un ordre més harmònic; és a dir, la personalitat com a instrument al servei d'una essència activa.

 

   Reactualitzem la recerca del sentit sagrat de l'existència, no ens creiem les coses perquè algú ens les expliqui sinó que participem activament en la investigació. Deixem enrere tot dogma que ens esclavitzi i que ens allunyi d'un veritable despertar a l'espiritualitat.

 

   Realitzem pràctiques per despertar la vitalitat, permetre entrar en la calma i alegria naturals i centrar la ment, possibilitant una forma de relació nova amb la vida; una relació amb Significat.

 

El ioga que proposem no rebutja res, ho aprofita tot. Se serveix de tot el que pugui ajudar en el procés d'evolució de la consciència, és un ioga tàntric (vol dir expansió de la consciència i l'energia). En realitat, només hi ha un ioga, el de la consciència.

El ioga és un organisme viu que respira a cada moment, s'adapta i transforma.

El ioga és un camí d'investigació en el que no es demana creure en res sinó en utilitzar el cos-ment com a laboratori de recerca de les propostes que et fa.

Creiem que a quants més aspectes de la nostra vida portem consciència, més possibilitats  hi ha de reconèixer la Gran Consciència. En aquest sentit podem parlar clarament d'una reactualització del Purna ioga (ioga integral) clàssic:

 

   Hatha ioga: despertar i equilibrar les energies psico-corporals.

   Karma ioga: acció conscient en la vida diària. En la acció però lliure de l'acció.

   Bhakti ioga: canalització de les emocions, record vivencial de l'experiència sagrada.

   Gnyana ioga: indagació, vychara, què és l'existència? Qui sóc jo?

   Raja ioga: l'art de la meditació.

 

Així, usem totes aquestes línies i d'altres, per tal de treballar i portar consciència a tota la Vida. Evidentment, tot això ha de ser integrat de mica en mica i l'amplitud del procés és vista amb els anys.Tècniques

 

Desafortunadament, sembla que la majoria de les classes de ioga actuals es limiten a la pràctica d'assanes (postures psico-corporals). Nosaltres, tot i considerar les assanes com un element tremendament valuós i que usem amb intensitat, desenvolupem un ampli ventall de tècniques segons la necessitat del moment (especialment en els tallers de cap de setmana):  kriyes, mantra, mudra, bandha, pranayama, tècniques i sistemes de meditació provinents de diferents tradicions, pràctiques de sensibilització corporal-emocional, dansa, tècniques de mobilització de l'energia, estudi d'idees sobre la psicologia essencial, dinàmiques grupals, exercicis basats en els Moviments de Gurdjieff, ...

 

"Gnosce te ipsum."

 

Considerem el cos-ment com un temple sagrat que permet la manifestació i expressió de l'essència que som; així doncs, procurem apropar-lo a les òptimes condicions perquè aquesta connexió sigui el més clara i neta possible, sense interferències. La personalitat és un dels instruments amb què aquesta essència s'expressa; per tant, a diferència d'algunes antigues tradicions, l'ego no és un enemic a batre sinó un valuós aliat quan troba la posició que li pertoca: servir a l'essència. El problema sorgeix quan no hi ha connexió amb l'essència i estem totalment identificats amb la personalitat. "Gnosce te ipsum", "coneix-te a tu mateix".

Procurem, doncs, apropar-nos tantes vegades com podem a l'essència, aquest és el sentit de les pràctiques iòguiques. Tradicionalment es diu que has d'escoltar al teu cor per ser feliç, això no vol dir que escoltis les emocions fluctuants i canviants sinó que escoltis l'essència, allò que ets més enllà de la personalitat adquirida. L' essència connecta, emana o participa del que algunes tradicions anomenen divinitat o el sagrat, però si no t'agrada aquesta paraula segur que en pots trobar una que et resulti més propera, com Significat o Immensitat o el que et ressoni. El que és cert, és que quan estem situats en l'essència tenim una experiència d'allò sagrat o més ampli; quan hi ha presència hi ha essència, quan hi ha essència hi ha presència.

 

Volem oferir les condicions que possibilitin una investigació en nosaltres mateixos i en el sentit de l'existència, basant-nos en la Filosofia Perenne que creua transversalment i impregna les grans tradicions espirituals, però al mateix temps lliures de la pertinença a cap d'elles.

 

 

Transformació

 

Proposem un ioga que tingui un paper transformador en nosaltres i en l'entorn (encara que això no sempre sigui evident) i no un simple "estar millor". Considerem, i aquesta és una consideració clàssica, que les condicions en què ens trobem cadascú de nosaltres són el punt ideal per iniciar o continuar aquest apassionant camí de recerca; és a dir, en principi no cal forçar cap canvi en nosaltres, tan sols cal portar consciència a les nostres vides. De la intensitat en l’acció a la intensitat en la presència.

 

Encara que aquesta no sigui la finalitat dels iogues, creem  les condicions per a un millor benestar físic i emocional. Quan un se sent bé, és molt més assequible accedir de forma estable a estats més profunds de consciència. Però l'experiència ens fa veure que en el camí de descobriment de nosaltres mateixos, ens trobarem amb molts moments diferents, no sempre agradables, i per això necessitem desenvolupar una mirada equànime sobre el procés.

 

Si entenem que els iogues tenen a veure amb sortir d'un estat de consciència adormit, és fàcil comprendre que seran necessaris esforços suplementaris per sortir de la petita bombolleta en la que estem còmodament instal.lats. No és necessari forçar res, de forma natural, quan un està preparat, veu l'esforç que cal. Durant les sessions juguem amb aquest procès; és a dir, les diferents pràctiques ens demanen un cert esforç, però mai forçar. A vegades la intensitat serà física, altres emocional o intel.lectual; en tots els casos l'atenció conscient estarà acompanyant el procès.

Què no és el ioga integral?

 

   No és teràpia, tot i que pot tenir evidents efectes terapèutics en cos, emoció i pensament. El ioga no busca una simple restitució de la salut i el benestar sinó que a partir d'aquest equilibri bàsic proposa explorar els nostres potencials existencials.

   No és una proposta espiritual per evadir-se, busquem un ioga per a la vida, no ens n'aillem. És aquesta vida que ha de ser transformada en una vida divina, participació en la vida, cadascú des de la seva sensibilitat, cadascú expressant i manifestant quelcom únic, però aquí. Ens responsabilitzem de la pròpia vida, no en fugim. Sempre des d’una perspectiva humana i amorosa, tenim llums i ombres.

   No és relaxació, tot i que practiquem diverses tècniques de relaxació, considerem que la relaxació no és un objectiu final, sinó que és una poderosa eina que afina la nostra sensibilitat i ens permet ser nosaltres mateixos, lliures de projeccions.

   No és un lloc per passar l'estona o una activitat més per omplir el temps buit. Si ho sents així, millor busca una altra proposta, ja que aquesta forma de participació en les classes no beneficia al conjunt d'alumnes.

   No és fitness, gimnàstica, contorsionisme... Hi ha una moda actual que està equiparant el ioga a pràctica física intensa però ja està, només això, com si aquesta fos la finalitat, quedant-se enganxats al cos, oblidant que la intensitat física i la consegüent vitalitat i serenitat que es desperta, ens possibiliten l'energia per a la recerca meditativa... que és l'objectiu final dels iogues.

 

 

 

Què esperem de tu?

 

Desitgem la participació activa dels alumnes; que no siguin mers consumidors passius. Esperem una actitud oberta a l'experimentació, que permeti l'aprenentatge tant en les sessions que són més afins a la teva personalitat com en les sessions que et suposin més dificultat. Un ioga destinat a buscadors d'un sentit més real en les seves vides, un ioga per a lliurepensadors, inconformistes i rebels amb la història que ens han venut, però sempre des d’una actitud constructiva, no ens interessen actituds destructives. Evidentment se't plantejaran propostes amb què estaràs d'acord i propostes amb què no; són propostes d'exploració, no veritats cegues. Busquem al mateix temps l'autosuficiència de l'alumne i la seva participació en un grup de persones amb interessos comuns cap al despertar de la mecanicitat en la que estem submergits. Proposem sadhanes (pràctiques) perquè l'alumne pugui realitzar un treball personal en el seu dia a dia més enllà de les sessions conjuntes.

Respectem el ritme propi de cada alumne però alhora hi ha una proposta d'aspirar a més, sempre més.

Desitgem que l'alumne, que ve un parell de dies a la setmana, es torni un sadhaka (un veritable practicant de ioga) fent que tota la vida es torni ioga a través de la pràctica diària, transformant-se en el foc del ioga, aspirant a la bellesa, l'harmonia, la comprensió i la bondat sense negar les parts fosques que tots tenim i que ens pertoca anar il·luminant.

Promovem un ioga que estimuli, desperti i equilibri, la Consciència (Shiva) i l'energia (Shakti).

Necessitem una atenció que estigui lliure de les demandes del cos-ment; una atenció que estigui a disposició, que no estigui atrapada en les demandes neuròtiques del cos-ment.

Nosaltres existim en forma de llavor, i sense una disciplina interior, amor i atenció conscient, és força segur que una persona viurà i morirà sense descobrir els tresors interns.

Volem estimular una forma de ioga no tan sols individualista. En aquest sentit, un bon ioga ha de tenir 3 línies de desenvolupament: 

 

 

 

   Treball individual, investigació i desenvolupament dels propis potencials. Què necessito jo?

 

   Treball en grup, ens ajuda a sortir de la bombolleta de fantasia i egocentrisme en la que és molt fàcil aïllar-nos. Els esforços comuns ajuden i amplifiquen els esforços individuals. Què necessita  el grup de mi, que puc aportar a cada moment?

 

   Treball per al ioga, entenent que els iogues són una valuosa eina per a la humanitat i que som hereus i responsables de la seva manifestació a la Vida. Què necessita el ioga de mi? Com un Significat més alt de l'existència pot ser portat al dia a dia? Com fer-ho? Participem de l'aventura evolutiva de la Consciència, som un pas en el camí.

 

 

Respecte a això, una petita reflexió per entendre la importància de l'alumne i de la bona actitud:

 

Un instructor dèbil amb alumnes dèbils crea un grup superficial que no alimenta l'essència dels seus integrants.

Un instructor fort amb alumnes dèbils te alguna possibilitat sempre i quan intervingui o aparegui una tercera força interessant.

Un instructor dèbil amb alumnes forts pot generar un grup amb grans potencials(fixa't en la importància i la responsabilitat de l'alumne)

Un instructor fort amb alumnes forts es torna un pol d'atracció i de transformació que obre i obre potencials per al present i futur dels iogues i, en definitiva, per a la consciència.

Què és el que defineix la força o la debilitat? L'actitud, l’anhel.

 

La opinió dels alumnes

 

     - Què creus que és el ioga integral?

 

 

- “El ioga holístic. És el ioga en totes les seves parts. És el que ajuda a la persona a créixer en tots els seus plans “físic-emocional-espiritual”.

Té un estil propi. Les seves pràctiques, escollides amb cura i consciència, fan que la seva força regeneradora vagi entrant a poc a poc, gairebé sense adonar-se’n.

El sento com una vitamina. Com un estel. Com un equilibrador d’estats d’ànim i d’emocions. M’aporta serenitat, em tranquil·litza. És com un company de viatge. Com un bon amic.... Però que tot sovint et desperta quan sembla que t’instaures en l’adormiment, que t’encoratja quan sembla que tot cau i es desmunta, que et dóna eines per trobar-te quan sembla que has perdut el rumb. Que t’empeny a seguir caminant i a avançar quan sembla que t’acomodes. Subtilment t’avisa... és sincer.

 

Influeix en els teus valors, en la teva vida, en les teves decisions, en la teva direcció, en les teves creences, en les teves relacions, en les teves emocions... sempre molt respectuosament. És com un mestre de la vida.

 

La seva pràctica et despulla, et desarma, es fan evidents les teves mancances i les teves pors... És un mirall.

 

T’ensenya a sembrar les llavors. Però no és fàcil, no es fa tot sol.  T’hi has de comprometre, entregar-te totalment per recollir-ne els fruits. Una bona eina és la PRESÈNCIA. Com més presència millors fruits reculls.

 

—————————

-“El ioga integral és una forma de vida, integra diferents escoles o estils, veu de moltes fonts i les unifica¨.

 

Obté un estil de treball variat, amb propostes molt diferents, tot encaminat a practicar sense caure en la rutina, a descobrir en el cos o en la ment, reaccions no habituals davant canvis inesperats en el que es proposa en el transcurs d'una sessió. Tot plegat condueix, a la persona inquieta en trobar algun sentit més a aquesta vida, per un camí ple de dificultats però molt ric en experiències interiors.